SAMEN STERK

WERKEN

KOM JIJ DE KUSTWACHT VERSTERKEN?


De Kustwacht heeft vaak behoefte aan goed en gemotiveerd personeel, zowel als kustwachter, maar ook in de ondersteunende functies en bij de staf. De Kustwacht biedt ook stagiaires de mogelijkheid om binnen deze dynamische organisatie stage te lopen.

De slogan van de Kustwacht is Samen Sterk! De kernwaarden van ons personeel zijn het cement tussen de bouwstenen van de Kustwachtorganisatie. Onze kernwaarden zijn:


 • Wij zijn integer, professioneel en betrokken;
 • Wij handelen transparant, onafhankelijk en zonder aanziens des persoons;
 • Wij respecteren en handhaven de Wet en treden in beginsel de-escalerend op.

Wil je aanmelden voor de Basisopleiding Kustwacht (BOK) en vind je het leuk om ons team te komen versterken? Klik dan op de rode knop  aanmelden!OPLEIDING EN TRAINING

BEN JIJ STRAKS KUSTWACHTER?

Zoek je een leuke en uitdagende baan die nooit saai is? Ben je graag op het water en vind jij het belangrijk dat de landen van het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied veilig en schoon zijn? Dan is een baan als kustwachter iets voor jou. Lees snel verder over wat de Basisopleiding Kustwacht inhoudt, wat je daarna doet en wat de toelatingseisen zijn. Helemaal onderaan de pagina schrijf je je in.

BASISOPLEIDING KUSTWACHT

Jouw Basisopleiding Kustwacht (BOK) duurt één jaar. Je leert alles wat je nodig hebt om te werken bij de Kustwacht, waarna je aan de slag gaat op onze Metal Sharks en Cutters, onze snelle en moderne schepen. De BOK vindt plaats op Curaçao en wordt afgerond met een kustwachtcertificaat van bekwaamheid en erkend SBO-2 niveau diploma BAVPOL (Buitengewoon Ambtenaar van Politie).

HET PROGRAMMA

Wat doe je tijdens de opleiding? Je volgt theoretische en praktische modules, zoals twee stageperiodes. Je leert alles wat je nodig hebt om veilig, vakkundig en fit te werken. Het eerste gedeelte van de BOK bestaat vooral uit mentale en fysieke vorming. Teambuilding en sociale vaardigheden zijn hiervan een belangrijk onderdeel. Verder krijg je les over belangrijke regels. In de eerste vier weken is het programma heel intensief: je werkt ook ‘s avonds en in het weekend. In de periode daarna volg je deze vakken:

Theorie en praktische vaardigheden in opsporingstaken
Theorie douaneambtenaar voor kustwachtpersoneel
Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO)
Nautische vaardigheden
Schieten, zelfverdediging en sport
Boarding-lessen (aan boord van vaartuigen gaan voor controle)

Onderdeel van de BOK is een opleiding tot Buitengewoon Ambtenaar van Politie (BAVPOL).

BOK GEHAALD?
JE TIJDELIJKE AANSTELLING BEGINT

Als je de basisopleiding succesvol hebt afgerond, krijg je een tijdelijke aanstelling als ambtenaar voor een duur van maximaal zeven jaar, met een terugbetalingsverplichting bij het eerder verbreken van de aanstelling. Tijdens de basisopleiding heb je de rang van Matroos en de functie van Junior Bemanningslid. Na het afronden van de opleiding word je geplaatst op een steunpunt met de rang Volmatroos. Je gaat werken op een Metal Shark of Cutter.

Zo ziet je loopbaan bij de Kustwacht eruit:
Jaar 1: Je volgt de basisopleiding Kustwacht (BOK), die je opleidt tot Volmatroos. Examen gehaald? Je krijgt je BOK-certificaat en wordt beëdigd tot Buitengewoon Agent van Politie.
Jaar 2: Na het halen van je BOK krijg je een tijdelijke aanstelling van zes jaar. In deze tijd kun je doorgroeien binnen de Kustwacht. Voordat het vijfde jaar is afgerond, maakt de Kustwacht een selectie van kandidaten die een Basis Politie Opleiding (BPO) gaan volgen.
Jaar 6 en 7: Geselecteerd? Dan krijg je een Basis Politie Opleiding (BPO) tot basis politiemedewerker op MBO niveau 3. Ga je niet door? Dan krijg je geen nieuwe aanstelling bij de Kustwacht, maar kun je een beroep doen op een overbruggingsuitkering en een beroepsopleiding.

ARBEIDSVOORWAARDEN

Je tijdelijke aanstelling begint met deze arbeidsvoorwaarden:


1. Bruto maandsalaris Kustwachtschaal 1 trede 1 in het eerste jaar.
2. Aanmelding pensioenfonds en pensioenopbouw.
3. Ziektekostenverzekering.
4. Vakantiegeld.
5. Secundaire voorwaarden zoals bedrijfskleding, tijdens de opleiding kost en inwoning, en periodiek recht op familiebezoek voor aspiranten van Aruba en Sint Maarten.

WERKEN BIJ

BOK


TOELATINGSEISEN

Voor toelating tot de Basis Opleiding Kustwacht (BOK) moet je aan deze eisen voldoen:


 • Je hebt een MAVO, LTS-T, VSBO-TKL, EPB-Doorstroom, EPI of gelijkwaardige opleiding afgemaakt.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit en bent ingeschreven op Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten.
 • Je hebt geen strafblad.
 • Je spreekt, leest en schrijft goed Nederlands.
 • Je hebt een goede fysieke conditie.
 • Je kunt goed zwemmen.
 • Je draagt geen bril of lenzen.
 • Aan het begin van de opleiding ben je tussen de 18 en 25 jaar oud.


SPORTTEST


Om te werken als kustwachter moet je fit zijn. Daarom doe je een sporttest, waarbij je laat zien dat je deze onderdelen aankunt:

SPORTTEST VOOR MANNEN


SPORTTEST VOOR VROUWEN

SCHRIJF JE IN

Enthousiast? Meld je nu aan voor de Basisopleiding Kustwacht. Klik op de knop aanmelden en vul het sollicitatieformulier correct in.

Wat gebeurt er als je wordt geselecteerd? We nodigen je uit voor de sporttest en teamoefeningen. Als je die goed hebt gedaan, krijg je een psychologische test en een selectiegesprek met de leiding van het steunpunt waar je voor solliciteert. Verder komen we op bezoek bij jou thuis, onderga je een medische keuring en een veiligheidsonderzoek om er zeker van te zijn dat je geen strafblad hebt. Als alles in orde is, heb je de eerste stap gezet naar een carrière als kustwachter!