OVER DE KUSTWACHT


Als kustwachters sporen we drugs en wapens op, maar ook illegale visserij, immigratie en vervuiling. We zoeken en redden mensen in nood. We controleren of de regels worden gevolgd. Onze missie? Het water zo veilig mogelijk houden voor iedereen.

SEARCH AND RESCUE (SAR)

Een boot vermist? Een duiker in nood? Een zeilschip met averij? Dan voeren we zoek- en reddingsacties uit vanuit ons Redding- en Coördinatie Centrum (RCC). Dit doen we in een groot gebied ten noordwesten van de Benedenwindse Eilanden. We werken nauw samen met vrijwillige reddingsorgansisaties en omliggende landen. Want mensenlevens redden zien we als een zeer belangrijke taak.


OPSPORING

De Kustwacht houdt zich intensief bezig met het opsporen van drugs, wapens, illegale immigratie en milieuvervuiling in de territoriale wateren rondom Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. In een nog groter gebied, dat de exclusieve economische zone of visserijzone heet, sporen we ook illegale visserij op. Onze opsporingstaken voeren we uit in goede samenwerking met andere organisaties zoals douane en politie.

HANDHAVING

Voor een veilige zee moeten booteigenaren en vissers zich aan de regels houden. Hebben ze een vaarbewijs en registratiepapieren? Dat controleren we. Maar we grijpen bijvoorbeeld ook in als Sea-Doo’s of jetski’s zich gevaarlijk of hinderlijk gedragen voor badgasten.


MISSIE EN VISIE

Onze missie is wat we dagelijks doen, onze visie is wat we in de toekomst willen bereiken. Om gericht te werken hebben we dat zo vastgelegd:

Missie: “Het leveren van maritieme veiligheid (safety & security) in het Caribisch gebied door opsporing, toezicht (handhaving) en dienstverlening.”

Visie: “Vanaf 2025 geeft de Kustwacht invulling aan haar missie door zelfstandig 24/7 Intelligence Gestuurd Politieoptreden (IGP) in het maritieme domein.”

Wat is 'Intelligence Gestuurd Politieoptreden'? Eenvoudig gezegd betekent het dat je data en kennis grondig analyseert om te komen tot de best mogelijke beslissingen en acties.

KERNWAARDEN

Onze kernwaarden laten zien waar we voor staan:

INTEGER

We zijn eerlijk, betrouwbaar en respectvol. Hierdoor weten mensen dat ze op ons kunnen vertrouwen.

PROFESSIONEEL

Wij zorgen dat we goed zijn en blijven in ons werk. Dit betekent onder meer dat we er altijd naar streven om de-escalerend op te treden. We staan open voor feedback om beter te worden.

BETROKKEN

We geven om ons werk, de mensen waarmee we werken, en de mensen voor wie we werken: de samenleving.


TRANSPARANT

We zijn zichtbaar en toegankelijk. We staan open om aangesproken te worden op wat we doen.

ONAFHANKELIJK

We staan niet onder invloed van iemand anders. We laten ons ook niet beïnvloeden door de status of afkomst van personen; iedereen wordt gelijk behandeld.

Wilt u iets melden?