Opleiding en Training

INSCHRIJFFORMULIER

Download het aanmeldingsformulier voor een opleidingsplaats in de Basisopleiding Kustwacht (BOK). Met het invullen van dit formulier solliciteer je naar een stageplaats bij de Kustwacht. Na het correct invullen kun je het formulier opsturen naar kwcarib.personeelszaken@mindef.nl. Daarnaast ontvang je een sporttest / teamoefening, een psychologische test, selectiegesprek / huisbezoek, een medische keuring en een veiligheidsonderzoek.

BOK

OPLEIDING EN TRAINING

OPLEIDING

BEN JIJ STRAKS KUSTWACHTER?

Zoek je een leuke en uitdagende baan die nooit saai is? Ben je graag op het water en vind jij het belangrijk dat de landen van het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied veilig en schoon zijn? Dan is een baan als kustwachter iets voor jou. Lees snel verder over wat de Basisopleiding Kustwacht inhoudt, wat je daarna doet en wat de toelatingseisen zijn. Helemaal onderaan de pagina schrijf je je in.

BASISOPLEIDING KUSTWACHT

KUSTWACHT

Jouw Basisopleiding Kustwacht (BOK) duurt één jaar. Je leert alles wat je nodig hebt om te werken bij de Kustwacht, waarna je aan de slag gaat op onze Metal Sharks en Cutters, onze snelle en moderne schepen. De BOK vindt plaats op Curaçao en wordt afgerond met een kustwachtcertificaat van bekwaamheid en erkend SBO-2 niveau diploma BAVPOL (Buitengewoon Ambtenaar van Politie).

INITIËLE

AANSTELLING

Een tijdelijke aanstelling als ambtenaar voor een duur van ten hoogste 7 jaar met een terugbetalingsverplichting bij het eerder verbreken van de aanstelling. De BOK opleiding vindt op Curaçao plaats. Tijdens de opleiding hebben de kandidaten de rang van Matroos geplaatst in de functie van Junior Bemanningslid. Na het afronden van de opleiding worden de kandidaten geplaatst op een Steunpunt met de rang Volmatroos en vervolgens Volmatroos 1ste Klasse. De initiële arbeidsvoorwaarden zijn:


1. Bruto maandsalaris Kustwachtschaal 1 trede 1 in het eerste jaar.
2. Aanmelding pensioenfonds en pensioenopbouw.
3. Ziektekostenverzekering.
4. Vakantiegeld.

HET BOK

PROGRAMMA

Het doel van de Basisopleiding Kustwacht (BOK) is de aspirant kustwachter door middel van een intensieve periode inzetbaar maken als junior bemanningslid van een Metal Shark of Cutter. De opleiding bestaat uit een periode van ongeveer negen maanden lesmodules gevolgd door drie stageperiodes. De stageperiodes bestaan uit twee keer een maand stage op een ander Steunpunt dan het eigen en een maand stage op de Cutter van het eigen Steunpunt. Het BOK programma bestaat uit:


1e jaar: iedere nieuwe kustwachter volgt de initiële opleiding die opleid van Matroos tot Volmatroos, de BOK.
2e t/m 5e jaar: de kustwachter krijgt na het behalen van de BOK een tijdelijke aanstelling met de duur van zes jaar. Gedurende deze periode kan hij of zij, bij voldoende ruimte, doorgroeien binnen de Kustwacht. Voordat het vijfde jaar is afgerond, maakt de Kustwacht op basis van dossieropbouw een selectie van kandidaten die een Basis Politie Opleiding (BPO) gaat volgen.
6e en 7e jaar De kustwachter die doorgaat, krijgt een BPO tot basis politiemedewerker op MBO niveau 3. De aspirant die niet doorgaat krijgt geen nieuwe aanstelling, maar kan een beroep doen op Landsbesluit 212, 1997 art. 10. Betrokken personen krijgen een overbruggingsuitkering en een beroepsopleiding.